Viktorianäckrosen

Viktoria_inbundenTitel: VIKTORIANÄCKROSEN

Författare: Laura Popa

Omslag, illustr & form: Laura Popa

ISBN: 978-91-981601-2-3

Kategori: kapitelbok, 9-14 år

Format:15×20 cm, inbunden, 108 sidor

Pris: 149 kr

Utgiven: 2015 

PROVLÄS

Omslag

ETT MAGISKT ÄVENTYR I PALMHUSET I GÖTEBORG

En natt i september föds Viktoria ur jättenäckrosen i Palmhuset. Första natten är hon liten som ett frö men växer snabbt till en tioårig flicka. Tillsammans med sina vänner Lisa, Anton och Sebastian ger hon sig ut på äventyr. Barnen reser med luftballong över städer och länder och över hela jordklotet. Under färden ser de dansande flamingor, trumpetande elefanter, sjungande delfiner och lekfulla kolibrier. En del djur och fåglar är fria och lyckliga medan andra lever ett plågsamt liv i fångenskap. Barnen bestämmer sig för att göra allt de kan för att sätta stopp för lidandet. Med hjälp av färg-, ljud- och doftkoder och en magisk bok väver de ihop en plan att sätta djuren fria.

RECENSIONER

EN BRA OCH TÄNKVÄRD BOK FÖR BARN - "Laura Popa är en svensk författare och konstnär. Hon skriver för barn och har dessutom gett ut en roman för vuxna. Den besjälade naturen är det återkommande temat, så även i denna bok. Fyra annorlunda barn vaknar i Palmhuset i Göteborg. De åker på en färd i en luftballong och pratar med de fyra vindarna. Med kikare ser de hur människor som fångat djur för människans väl, lider. För att hjälpa dessa djur följer de en väg där de möter olika sorters människor som hjälper dem. Svaret får de av en trollkarl som har en allvetande bok i en grotta. De behöver tre koder och magi. Barnen finner koderna och kan skapa Terra Nova; Den nya jorden.

I en vacker berättelse som är enkel att förstå, leker Popa med ord och symboler. Hon använder många detaljerade, härliga beskrivningar och låter fantasin flöda. Berättelsen är suggestiv och bär på inspiration från gammal sagotradition till nyandlighet och får läsaren att tänka och börja fantisera. Budskapet är att öppna ögonen och var rädd om det som har en själ. Hon har själv illustrerat boken med fotografier och teckningar. Sångtexter förkommer i berättelsen, liknande små dikter. Viktorianäckrosen är en bra och tänkvärd bok för barn." – Anna-Karin Närkling, BTJ-häftet


EN BERÄTTELSE FULL AV FÄRG, DOFT OCH SMAK - "Viktoria är en liten, liten flicka som bor i en Viktorianäckros i Trädgårdsföreningens palmhus i Göteborg. Hon sover för det mesta och vaknar bara ur sin sömn en gång varje år, en natt när näckrosen blommar. Det brukar bli en natt av lek med hennes kamrater, men den här gången får barnen i stället se världen utanför växthuset.

Laura Popas senaste barnbok Viktorianäckrosen är en saga där allt kan hända. Barnen  hamnar i ett hisnande äventyr, men inte för nöjes skull – de ser saker som de vet är fel och som de måste göra någonting åt. I Paradisfåglarna, Popas förra bok, fick en flicka från vår värld ge sig in i en främmande sagovärld. Här är det tvärtom sagovarelser som får se den värld vi lever i.

Viktorianäckrosen är just en berättelse om att se världen, se problemen i den och göra någonting åt dem. Det är fyra starka barn som ger sig ut i världen. Deras väg är svår och farlig, men de väljer att ta risker för att göra det de vet är rätt. Och det är inget litet uppdrag de ger sig på. På vägen prövas mod och klokhet, men mitt i vännernas viktiga uppdrag finns det också plats för lek, skapande och nyfikenhet. Och de är inte ensamma, de har de fyra vindarna som ledsagare och bland de sagoväsen de möter på vägen hittar de också en fin vuxenvän.

Ett nytt grepp jämfört med Laura Popas tidigare böcker är att boken innehåller sånger med anknytning till berättelsen.  Det finns också ett särskilt häfte med musik till sångerna som man kan köpa till.

Laura Popa brukar ha ett ärende med sina böcker, och Viktorianäckrosen är inget undantag; boken är skriven med ett tydligt djurrättsperspektiv. Samtidigt har sagoberättelsen en stark egen kraft som kommer ur fantasi och berättarlust. Berättandet har ett tydligare driv och flöde än i tidigare böcker men är också fullt av färg, doft och smak. Den kombinationen bär fint hela vägen till slutet – ett slut som är riktigt vackert." - Peter Stensson


"SPÄNNANDE ÄVENTYR FRÅN GÖTEBORG - Från Palmhusets rogivande miljö i Göteborg till en världsomspännande resa. Det är en omskakande färd för en liten tvådagars näckrosflicka och hennes vänner. Från sin ballong har de ett gudomligt von-oben perspektiv och upptäcker människor och djur som far illa. De söker därefter råd i sin kamp för tillvaron. Popa bjuder denna gång på ett storslaget äventyr med fräsande och skrämmande varelser. Jag ska inte röja slutet men barna tar till en riktigt drastisk åtgärd. Det blir känslosamt för den dramatiskt lagda, speciellt om man sätter sig in sångboken som finns att köpa till. Jag har funderat på vilken författare jag ska jämföra med men det finns nog ingen som är så modig som Laura Popa. Rekommenderas för starka, blivande författare eller dramatiker i alla åldrar." - Janita Johansson


Viktorianackrosen_Kvibergs_stadenOlof Lidh från tidningen Kvibergs-staden (Göteborg) har gjort ett reportage om Laura Popa och "Viktorianäckrosen".

.

.