InspirationManus

Ge ut din bok på Adagio förlag

Har du tröttnat på att samla på refuseringsbrev?
Det är svårt att bli antagen på ett stort förlag och det är egentligen inte så konstigt. Det kostar minst 150 000 kr att producera och lansera en bok och det krävs att man säljer en upplaga på 5 000 ex för att komma på plus minus noll. Säljer förlaget minst 10 000 böcker då kan man börja prata om vinst. Men de stora förlagen tar sällan risken att ge ut en bok som säljer i 10 000 ex. De medelstora förlagen blir dock glada om boken säljer i 10 000 ex. Så hur väl skriven och intressant är din bok? Tror du att du kan sälja 10 000 ex? Det är annars kanske intressant att börja tänka på egenutgivning eller få hjälp av ett litet förlag och ge ut din bok på dina villkor.

Att arbeta med ditt manus; redaktörens roll
Genom årens gång har vi tagit emot manus från en del författare som har önskat att ge ut sin bok på Adagio förlag. De flesta manus har varit i dåligt skick: fattigt språk, dålig gestaltning, haltande dialoger, tråkiga beskrivningar, ingen intrig. Vill man att manuset ska bli bra så måste man jobba ihärdigt med det och vara beredd på att stryka och läsa om många gånger.

Det händer rätt så ofta att manusförfattaren blir upprörd och känner sig förolämpad när vi kommer med kommentarer eller förbättringsförslag till manuset. Därför vill vi poängtera att redaktörens roll inte är att smickra och ge beröm utan att läsa kritiskt en text och se till att den blir intressant och läsvärd för så många som möjligt. Det är svårt att se de grova felen när man har skrivit sitt första manus. Kan man inte klippa det emotionella bandet till sin text då blir det svårt att jobba vidare med manuset. Många författare som ger ut en bok på eget förlag gör misstaget att ge ut en obearbetad text; det gör mer skada än nytta. Vill du ge ut din bok på Adagio förlag så måste du vara beredd att arbeta med ditt manus tills det blir bra. Det kan vara tröttsamt och smärtsamt men det finns inga genvägar.

Korrekturläsning, omslag och formgivning
När manuset är klart och vi skickar den för korrekturläsning kan vi börja prata om omslagsbild, bokformat, formgivning, baksidestext, bok- och författarpresentation. Det är extremt viktigt att boken har en intressant och rättvis beskrivning, att omslagsbilden är tilltalande, att baksidestexten lockar till vidare läsning. Vi arbetar stenhårt med dessa detaljer som är avgörande för bokens försäljning. I det här läget brukar förlaget planera närmare datum för bokrelease, lägga information om boken och författaren på hemsida och sätta igång med marknadsföringen. Många tror att marknadsföringen är någonting man gör när boken har kommit från tryckeriet vilket är helt felaktigt. Dina läsare ska veta om din bok långt innan filerna har gått till tryckeriet.

Illustrerade barnböcker
Vi kan erbjuda samarbete med illustratörer för dig som har du skrivit en barnbok och behöver en duktig illustratör. Adagio förlag strävar efter att anlita illustratörer som även är duktiga tecknare så att bilderna ska ge ett harmoniskt och estetiskt intryck och vara så gestaltande och tilltalande som möjligt. Naivistiska och infantila illustrationer i form av streckgubbar och förvrängda människokroppar är ingenting som vi satsar på.

Adlibris, Bokus och Bokinfo
Bokrondellen har nyligen bytt namn till Bokinfo. För att boken ska bli synlig på bokhandlarnas hemsida behöver vi lägga information om din bok i Bokinfos katalog. Adagio förlag har kommissionsavtal med Adlibris vilket innebär att förlagets böcker säljs genom Adlibris samt levereras på beställning till andra bokhandlare i Sverige. Vi erbjuder även försäljning genom förlagets sida. 

Att ge ut din bok på Adagio förlag
Adagio förlag erbjuder dig möjlighet att ge ut din bok på dina villkor om du bekostar en stor del av bokens produktion. Kostnaden varierar beroende på manusets skick, tryckkostnader, distributionsval och marknadsföring. Vi erbjuder kunskap och kompetens, ett genuint engagemang och samarbete då vi satsar fullt ut på dig och din bok. Välkommen med din förfrågan!