Nya böcker

Kulturskaparens upphovsrätt

De flesta människor i Sverige tar dagligen del av böcker, tidskrifter, musik, konst och filmer som är skapade av svenska och utländska upphovsmän. Många vet inte att upphovsmannen ensam har rätt till resultatet av sitt arbete och att man inte får använda och sprida upphovsrättsligt skyddade verk utan tillstånd.

En del har svårt att inse det allvarliga med upphovsrättsbrott men att använda någons upphovsrättsliga verk utan tillstånd eller kopiera verk och ge ut piratkopior är i själva verket lika med stöld.

Grundtanken bakom upphovsrätten är att upphovsmän ska kunna leva på sitt arbete och bestämma över sitt skapande. Utan ersättning vill få författare, konstnärer, musiker, fotografer, dataspelskreatörer, artister, musik- och filmproducenter ägna sig åt kreativa yrken. Varför ska man lägga tid och ekonomiska resurser på nyskapande och satsa på kreativa yrken om resultatet fritt kan användas av vem som helst?

”Kulturskaparens upphovsrätt” är en serie handböcker för författare, konstnärer, fotografer och musiker som önskar få kunskap och praktisk vägledning inom upphovsrätten. Syftet med dessa böcker är att öka förståelsen för hur upphovsrätten fungerar och varför upphovsrätten är så viktig för kulturell utveckling.